24 Aralık 2014 Çarşamba

CHRISTKINDLMARKT & MÜNİH


Münih'te Noel Pazarları 27 kasım ile 31 aralık arasında kuruluyorlar.
  • Pazar günleri akşam 8'e diğer günler akşam 9'a kadar açıklar.
  • Bir çok bölgede kuruluyorlar.
  • 14 Aralık'ta 15:00-17:00 , 21 Aralık'ta 16:00-17:00 saatleri arasında ''a unique experience'' (kostümlü geçit töreni) düzenleniyor.
  • 27 kasım-7aralık tarihleri arasında post office kuruluyor,kendinize kartpostal gönderebilirsiniz.
Not: Bunlar gibi bir çok etkinliği aşağıdaki linkten bulabilir ve daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz


.www.weihnachtsmarkt-marienplatz.de/
www.muenchen.de/rathaus/home_en/Tourist-Office/Events/Christmas





2500 ışıkla süslenmiş noel ağacı


belediye binasındaki konser 
Marienplatz Meydanı ,Belediye binası
-Marienplatz 'da kurulan noel pazarında her akşam 17:30'da,tam olarak 2500 adet ışıkla süslenmiş noel ağacının yanında ki, belediye binasının balkonunda canlı müzik başlıyor.
-Sıcak şarabınızı alıp bu konseri dinleyebilirsiniz.



-Gezimizi Sun express'in İzmir-Münih, Münih-İzmir tarifeli uçuşu ile 12 Aralık 2014-14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirdik.

-Münih havaalanından S1 yada S8 metrosuyla 40 dakika içinde Marienplatz Meydanına ulaşıyorsunuz.

-Bizim otelimiz Sendlinger Tor'da idi. Hotel Sendlinger Tor ' da 2 gece konakladık.Otelin yeri çok güzeldi,Marienplatz Meydanı'na yürüyerek 8-10 dakika içinde ulaşabiliyorduk.
-Sendlinger Caddesi 'ne ise 1 dakikalık mesafedeydi.Otelimize gittiğimiz dönemde, 2 kişilik oda, kahvaltı hariç 80 euro idi, otelden oldukça memnun kaldık.
 (Sendlinger Caddesi bir alışveriş caddesi,bir çok mağaza mevcut.)


Otelimizin yanında bir noel pazarı vardı 'SENDLINGER TOR CHRISTKINDLMARKT' 
sendlinger tor christkindlmarkt


sendlinger tor christkindlmarkt

 İlk gün , havaalanından metroyla Marienplatz Meydanı 'na geldiğimizde , hava kararmadan Marienplatz ' de kurulan christkindlmarktı geziyoruz.Her yer ışıl ışıl , mis gibi tarçın kokuları , birbirinden güzel çikolatalar ve meşhur sıcak şarap kokuyor yani 'GLUHWEIN'... Noel pazarları , herkesin çok mutlu olduğu bir yer bence. Disneylandlar gibi aynı....

marienplatz christkindlmarkt

Noel pazarları , küçük klubeler şeklinde , süslü püslü , bol ışıklı dükkancıklardan oluşuyorlar.
Baktıkça içiniz açılıyor.
Yılbaşı süsleri,noel babalar,çikolatalar,şekerlemeler,kurabiyeler,alman ekmekleri ,....
Her yer harika....












depozitolu sıcak şarap kupaları
-ilk olarak sizlere meşhur sıcak şaraptan yani Glühwein 'den bahsetmek istiyorum.
Tarçın tadı olmayan,biraz tarçın kokusu olan ısıtılmış kırmızı şarap. Çok güzel değil bence , aç karnına çok fazla içemezsiniz.Sanıyorum ki çay yada kahve niyetine içiliyor.Bardağı 3.5 euro,seramik kupada (fincanda) servis edildiği için , ekstra 3 euroda depozito alınıyor.İsterseniz kupalar sizin olabilir ya da iade edip 3 euronuzu geri alabilirsiniz.






- Öğlen Marienplatz 'da ki christkindlmarktı gezdikten sonra, otelimize yerleşip hiç dinlenmeden bu heyecana kaldığımız yerden devam ediyoruz.Otelimizin yanında bulunan Sendlinger Tor christkindlmarktı geziyoruz.Burası Marienplatz 'da ki pazar kadar büyük değil fakat yemek seçenekleri fena gözükmüyor


-Sendlinger Tor 'dan, Marienplantz'e doğru ilerlerken çoğunlukla yemek olan bir pazar alanına geliyoruz. Burası RINDERMARKT. 

-Çok kalabalık ,neşeli ve gençlerin çoğunlukta olduğu bir pazar burası. 
-Rindermarkt, Marienplatz  meydanına yürüyerek 3-5 dakika.
-Kocaman ışıklı bir değirmen karşılıyor sizi burada.
-Bu değirmen aynı zamanda sosisli sandviçler satan bir yer.Burada sadece domuz sosisi ve çok güzel baharatlı çıtır patates kızartması satılıyor ayrıca bira da satılıyor.
-Gördüğümüz kadarıyla Rındermarkt dışındaki pazarlarda  bira satılmıyor,mesela Marienplatz 'daki pazarda sadece sıcak şarap var.
-Buraya ait ortasında ateş yanan sokak bistroları (bar) var , bu bistrolarda hem ısınıp hemde bir şeyler yiyebilirsiniz.



sosisli sandviç satan ve sizi karşılayan değirmen



aldıklarınızı yemeniz için yerler mevcut
 
ortasında ateş yanan bistrolar

noel baba ve çocuklar
Rindermarkt 'ta noel baba dolaşıyor,çocuklardan dileklerini öğrenip çikolata dağıtıyor, fotoğraf çektirip arabasına bindiriyor,bazen insanın çocuk olası geliyor.


-Burada bira&patates yaptıktan sonra Marienplatz'e gidiyoruz, 17:30 da başlayan canlı müziği dinliyoruz.

-Akşam yemeği için pazardan ayrılıyoruz.



-Münih'te ilk tatilimiz olmadığı için akşam yemeği için daha önce gitmediğimiz bir yerlere gitmek istiyoruz ve Viktualmarkt'ta  değişik köfteler yapan ZWICKL isimli köfteciye gidiyoruz,ama yer yok , biz de PAULANER birahanesine gitmeye karar veriyoruz ama , burada da 20 dakika beklememize rağmen yine yer yok.

-Sonunda akşam yemeği için daha önceki Münih seyahatimiz de gittiğimiz HOFBRAUHAUS 'tayız. Burası oldukça büyük bir yer üst katı da mevcut .Yer bulmak oldukça zor ama sonunda mutlaka bir yeriniz oluyor biraz bekledikten sonra(internetten yer ayırtabilirsiniz).Sirkülasyon oldukça hızlı. Biz de üst katta kendimize güzel bir yer buluyoruz ,
harika bir tavuk yiyoruz.
Alt katta da,üst katta da canlı müzik var.



hofbrauhaus 'un alt katı

hofbrauhaus ' un  alt katında ki canlı müzik


Başkalarıyla aynı masada oturmaktan çekinmeyin oldukça eğlenceli

hofbrauhaus'un üst katı





-Yemekten sonra Schumann's Bar'a gittik.
Kraliyet bahçesi tarafında Odeansplatz bölgesinde.Odeansplatz metro durağına da yakın.
Burası bir kokteyl bar ve çok meşhur. 
Kokteylleri oldukça başarılı..Yemek sonrası bir kaç kokteyl içmek isteyenlere tavsiye edilir.
Yalnız servis çok yavaş.Kokteyl yaklaşık 20-25 dakikada geliyor.




-Schumann's Bar'dan sonra otelimizin yanında olduğu için Kennedy's Bar'a gitmeyi tercih ettik.Burası canlı müzik yapan oldukça popüler bir Irish bar ,yer bulmak şansa bağlı.







-2.gün sabahı
Sendlinger Tor Market ve Sendlinger Caddesi'ni geziyoruz.
Öğlen yemeği için Viktualmarkt'a gidiyoruz.Bir önceki gece yer bulamadığımız Zwickl isimli köfteciye gidiyoruz ve bu sefer yer bulabiliyoruz.Değişik köfteler yapan (ördek,peynir,pancar,domuz,vs gibi köfteler) seçtiğiniz köfteye göre değişik kendi yapımı hardallar getiren,küçük bir yer.

Biz burada ;

  • ördek ve pancar köftesini tercih ettik,
  • köftelere ek olarak , ekmek ve salata istedik,
  • 3 bira sipariş ettik,toplamda 52 euro hesap ödedik.

Değişik ama güzel diyemem fakat denenebilir.



ördek köftesi



-Yemekten sonra Viktualmarkt'ı geziyoruz.Burada da noel süsleri bulabilirsiniz , biz kapı süsü aldık mesela.

viktualmarkt 




viktualmarkt 



-Viktualmarkt'ta dolaşıyoruz,hava bahardan kalma olduğu için açık havada  oturmak istiyoruz.Bira bahçesi tarzında birçok yer var fakat biz Viktualmarkt'ın ortasında bulunan DER PSCHORR  isimli birahaneye oturuyoruz.Oldukça büyük ve eğlenceli bir yer. Yaz ve bahar dönemlerinde daha da keyifli olacağını düşünüyorum. Viktualmarkt'ta olan bir çok bira bahçesinde  tuvalet bulunmuyor,Der Pschorr birahanesini  tercih etme nedenimiz aslında biraz da tuvaleti olması ile alakalı.


der pschorr bira bahçesi


 -Viktualmarkt'tan ayrılıp , saat 17:30 'da Marienplatz'da başlayan canlı müziği dinliyoruz,ardından Christkindlmarkt'ta dolaşıp alışveriş yapıyoruz.Bol bol çikolata alıyoruz.Hepsi birbirinden güzel; çilekli veya ananaslı da var , likörlü veya viskili de var. Seçim yapmak oldukça zor.








 






-Hava karardıktan sonra Sendlinger caddesinde ALTES HACKERHAOUS 'ta oturup 
bira içip patates kızartması yiyoruz ve caddeyi izliyoruz,oldukça keyifli bu mekanın cadde üstündeki masalarında oturması...Mekanın içerisi geleneksel Alman mutfağı sunan şık bir restoran , dışarısı gelen geçeni izlemeye ,alışveriş sonrası dinlenmeye uygun salaş bir kafe/bar görüntüsünde .Dışarıda servis yavaş.



-Alışveriş yapanları , bir mağazadan bir mağazaya girenleri izledikten sonra bizde alışveriş yapmak için yollara düşüyoruz.
  • Almanya ' nın meşhur HELA isimli parfümerisine giriyoruz, oldukça ucuz , buradan birçok şey alıyoruz.(Her marka ürünü rahatlıkla bulabilirsiniz)
  • Eğer eviniz için bir şeyler almak isterseniz son derece modern ve şık tasarımlı ürünler satan KARE mağazasına mutlaka girmelisiniz.Bizim ülkemizde ki 'mudo concept ' tarzında bir mağaza
  • Peçeteden kaleme , kalemden ojeye kadar aradığınız her şeyi bulabileceğiniz BUTLERS mağazaları oldukça eğlenceli
  • Bunun dışında aklınıza gelebilecek tüm markaların ve Türkiye'de olmayan Alman markaların  mağazalarını bu caddede bulabilirsiniz.
-Aldıklarımızı otele bırakıp, metroyla  Odeansplatz'e gidiyoruz. Sendlinger Tor istasyonundan binip 2 durak sonra ulaşıyoruz.

-Akşam yemeği için Odeansplatz 'da bulunan PHALZER RESIDENZ WEINSTUBE isimli restorana gidiyoruz.Buraya büyük çoğunlukla Almanlar geliyor. Burası bir şarap evi , bira satılmıyor.Sanıyorum ki bu restoran eski bir kilisenin içinde olduğundan dolayı sadece şarap servis ediyor. yüksek tavanlı ferah bir restoran ve oldukça kalabalık.Hem çalışanların hem müşterilerin yaş ortalaması 45-50.

-Burada ;
  • harika bir viyana usulü et şinitzel sipariş ediyoruz , yanında patates ile geliyor.
  • çok güzel 1 şişe şarap,
  • 2 salata sipariş ediyoruz.
  • Su ve ekmek dahil toplamda 54 euro ödüyoruz.

phalzer residenz weinstube restoranın içi

şarap olarak tercih edebilirsiniz gerçekten çok güzeldi

et şinitzel ve yanında gelen patates,balzamikli salatamız


-Bu restoran Odeonsplatz' da Theatine Church ' in girişinde , burada da bir noel pazarı kuruluyor.Burasıda oldukça şirin bir pazar ama daha çok yemek ağırlıklı.Biz çok az zaman geçirebildik.Odeansplatz 'da bulunan Noel pazarıyla restoranın girişi aynı yerden.
pazarın ve restoranın girişi
-Buradan yürüyerek Marienplatz'e gidiyoruz , oradan da yürüyerek otelimize. Sabahta tatilimizi sonlandırıp İzmir'e doğru yola çıkıyoruz.

-Türk uçak firmaları havaalanından terminal 2'den kalkıyor ve ne yazık ki çok uzun kuyruklar sizleri bekliyor.

-Havaalanına hemen girişte Müller marketi var. Çok ucuza alışveriş yapabilirsiniz.1 euroya saç spreyleri , kremler , duş jelleri alabilirsiniz.Ben her Münih gezimde buna zaman ayırıyorum.

-Münih'e kışın gidiyorsanız , içi kürklü bot giymenizi tavsiye ederim.Ya da Münih'ten botlarınız için kuzu tüylü tabanlık alabilirsiniz. Kuzu tüylü tabanlık 10-15 euro civarında ve noel pazarlarında ki bazı satıcılarda da mevcut. Benzer tabanlıkları münih'e gitmeden önce Türkiye'den de alabilirsiniz. Münih'te mağazalarda çok fazla bay/bayan kürklü bot modeli bulabilirsiniz , fiyatları 90 euro ile 250 euro arasında değişiyor.

-Münih'te Dallymar isimli bir bazaar mevcut. Burası açık hava bir pazar değil,çok büyük bir market.Buradan paket kanepeler , hazır yemekler , mezeler alıp dışarıda yiyebilirsiniz.İçeride yer bulabilirseniz çok güzel deniz mahsulleri yapan yerler de var.





-Münih'te hop on off turu yapabilirsiniz

-Çocuğunuz varsa sealife gidebilirsiniz.ı

-Münih'te günlük olarak çeşitli turlar düzenleniyor.Bunlara katılabilirsiniz.

-Münih metro ağı çok başarılı,pahalı olsa da kullanışlı.

-Aşağıda sizlere yardımcı olabilecek harita veriyorum,biz bu haritadan yararlandık.

-Münih çok kolay , kaliteli ve eğlenceli bir şehir.